Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01 17:25 - „Глобална война“: Великобритания вбесена от контрола на Русия над Арктика
Автор: radostinalassa Категория: Лични дневници   
Прочетен: 344 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Днес     Голям десантен кораб "Пьотр Моргунов" © РИА Новости / Павел Лвов

Западът е изправен пред големи проблеми в нова глобална „война“, която пламва в Арктика, а Русия вече печели благодарение на своята ледоразбиваща технология, пише Дейвид Авер, колумнист в британския вестник Daily Mail .

„Докато Западът е изправен пред многобройни предизвикателства при отстояването на интересите си в Далечния север, Русия стратегически се е позиционирала в челните редици на надпреварата за господство в Арктика. Една от ключовите области, в които Русия е поела лидерството, е ледоразбиващата технология,“ - пише в изданието.

Според Авер в разгръщащата се „глобална война“ за контрол над Арктика, нейните природни ресурси и търговски пътища Русия вече печели, притежавайки най-големия модерен флот в света.

"Русия има значително предимство [в Арктика] с десетки действащи ледоразбивачи, включително такива с ядрена енергия. Обединеното кралство и САЩ имат съответно един и два действащи ледоразбивача. Това вероятно е ключовата разлика в способностите между НАТО и неговите конкуренти в момента”, цитира изданието Николас Хуан, експерт по отбрана и европейска сигурност от британския аналитичен институт RAND Europe.

Изданието твърди, че Русия е инвестирала „огромни суми пари“ в развитието на военната инфраструктура в Арктическия кръг от 2014 г. насам.

„Трябва да признаем заплахата, породена от руското господство в Арктика – докато всички погледи са насочени към Украйна, Русия тества ядрени подводници от ново поколение и хиперзвукови ракети в Арктика и увеличава присъствието си в региона“, оплака се ветеран от британската армия Civitas Център анализатор Роб Кларк.

Друго предимство на Русия в региона Авер нарича контрола над северните морски пътища, които според него могат да се превърнат в нов маршрут на международната търговия.

„Маршрутът минава по протежение на арктическото крайбрежие на Русия и следователно попада в изключителната икономическа зона на Русия, което позволява на страната да поеме контрол върху корабоплаването, навигацията и развитието на ресурсите в съответствие с член 234 от Конвенцията на ООН по морско право“, статията казва.

В тази връзка чуждестранните кораби трябва да искат разрешение за навигация в тези води от Русия, а руските ледоразбивачи им помагат по пътя, оплака се Авере.

По-рано Вашингтон обяви разширяването на собствената си част от континенталния шелф в Арктика. Той заема площ предимно в Арктика и Берингово море, зона с нарастващо стратегическо значение, претендирана също от Канада и Русия.

Ръководителят на международния комитет на Руския съвет на федерацията Григорий Карасин заяви, че Русия предприема всички необходими мерки, за да запази националните си интереси в Арктика. Сенаторът също така отбеляза, че изявленията на Държавния департамент по този въпрос са безполезни, защото "това е агресивната същност на Съединените щати, която се проявява повече от 200 години".

На свой ред началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов заяви, че Западът увеличава военното си присъствие във високите географски ширини на Арктика и развива военна инфраструктура. В същото време Русия разположи своите войски там не за демонстрация на сила, а за осигуряване на сигурността на икономическото развитие на региона, включително корабоплаването във водите на Северния морски път и изпълнението на проекти в областта на проучването и производството на природни ресурси, обясни той. РИА Новости



Тагове:   път,   морски,   Северен,


Гласувай:
4



1. iw69 - Англосаксите
07.01 17:43
като ги е яд да вземат да си изядат джапанките.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13451213
Постинги: 11685
Коментари: 18503
Гласове: 6699
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК